SELAMAT DATANG

MAI BERTAMU

stat counter page
Download a stat counter from elogicwebsolutions.com

MAJLIS TAMAN-TAMAN FIRDAUS DI SURAU MADAH

1. KULIAH MAGHRIB: MALAM AHAD- MLM SABTU
2.SETIAP PAGI AHAD KULIAH SUBOH
3. SETIAP PETANG: ISNIN & KHAMIS : KULIAH MUSLIMAT
( RUJUK JADUAL )

4.PAGI AHAD MINGGU KE-2 ( KULIAH TAFAQQUH FI DIN)
OLEH: ALF US TARMIZI ABD RAHMAN)

5. AQIQAH SETIAP BULAN.
( RUJUK JADUAL )

6. USRAH KAWASAN:
MLM SABTU MINGGU KE -4


SABDA NABI SAW:
طلب العلم فريضة على كل مسلم ومسلمة
" Belajar adalah wajib kepada setiap lelaki dan wanita Muslim"
اطلب العلم من المهد الى الحد
"Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad"

Thursday, September 30, 2010

PETUA IDUP SIHAT DAN CERIA


HIDUP UNTUK TERUSKAN PERJUANGAN .
Amalan Harian Untuk Kecergasan Dalaman
Ini adalah ikhtiar bagi sihat jasmani dan rohaninya. Jadikanlah ayat di bawah ini sebagai amalan harian setiap kali selepas solat iaitu selepas daripada waktu berdoa.

Ayat yang di baca ialah :-

1. Surah Hud : Ayat 52...bermula "..yursilissama'....hingga akhir.

(وَيَا قَوْمِ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُواْ إِلَيْهِ يُرْسِلِ السَّمَاء عَلَيْكُم مِّدْرَاراً وَيَزِدْكُمْ قُوَّةً إِلَى قُوَّتِكُمْ وَلاَ تَتَوَلَّوْاْ مُجْرِمِينَ) (هود : 52 )

Setelah di bacakan ayat itu sebanyak tiga kali maka tiuplah pada tangan, kemudian ditepuk belakang pinggang sebanyak tiga kali.

Jagalah kesihatan anda. Tidak salah berdoa kepada Allah swt agar kita sentiasa menjadi sihat untuk tujuan membuat amalan kebaikan serta ibadah yang dituntut sebagai muslim.


Petua DAN Pantang Larang untuk sihat

Segala apa yang dilakukan mempunyai kesan samada serta merta atau berjangka panjang. Pelbagai petua pantang larang telah diajarkan oleh orang-orang tua Melayu bagi menjaga kesihatan . Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu.

1. Jangan amalkan minum air batu ia melemahkan badan dan anggota kita.
2. Jangan makan nasi berulamkan air. Minnum air setelah selesai makan nasi, melainkan jika tercekik. Kesannya sama seperti minum air batu.( org tua kata mudah mati lemas )

3. Usah amalkan makan makanan bersifat ssejuk atau telah sejuk atau disejukkan. Ia menyebabkan kelihatan letih dan tidak ceria.
4. Jauhi makan makanan yang kuahnya berllinang. Jangan terus minum air selepas makan nasi, minum hanya setelah 2 minit suapan terakhir.kesannya juga badan cepat penat.

5. Jangan hembus nafas ketika minum, tahan nafas, ini membantu mengelakkan dari mudah lelah atau cepat penat bila kerja sikit berat.

6. Elakkan minum air ketika badan sedangg panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.

7. Jangan makan kepak ayam daging keranaa ia melemahkan badan lagi tinggi lemak. Jangan makan nasi sejuk, panaskan dahulu.

8. Kurangkan dari memakan Pisang Embun.

9. Elakkan minum air selepas jan 11.00 malam walaupun air panas kerana ia melemahkan otot pinggang dan membawa sengal badan.

10. Elakkan dari buang air ditempat air bertakung, carilah tempat yang kering dahulu kemudian buang air besar.Ini melatih mengawal kencing tak tus.

11. Jangan berkahwin dengan perempuan yang jauh lebih tua.


12. Jangan buang air kecil di atas tanah atau ketika berendam dalam air.mencemar alam sekitar, atau kita ganggu jin sedang istirehat.

13.Eelakkan dari jima’ lebih dari 3 kali seminggu, kerana perlu cukup masa membina kembali tenaga batin.

14. Jangan jimak di dalam air.

15. Jangan terus minum air selepas jimak,, rehat dahulu 15 minit.

16. Jangan biarkan pinggang terhentak denngan kuat kerana mengakibatkan badan lemah.


17. Jangan jima’ isteri yang sedang haid kerana mendatangkan penyakit

18. Jangan cungkil gigi dengan kemucup (tangkai bunga lalang) kerana ia mengakibatkan gigi jadi reput.

Petua : Senaman Kuatkan Tenaga dan lancarkan perjalanan darah

Caranya ialah:

Apabila bangun dari tidur,( bangun awal sebelum subuh)sebelum wudhu’ dan tahhajud…. Perlu lakukan senaman , caranya;

Duduk bersila, tarik nafas sepenuhnya dan tahan nafas kemudian bongkokkan badan sampai mencecah kaki, bilang 7 detik, bangun dan lepaskan nafas secara perlahan-lahan.

Dalam keadaan duduk bersila tadi, lunjurkan sebelah kaki kanan atau kiri, kemudian tarik nafas sepenuhnya tahan nafas 7 detik, cuba sentuh silang kaki yang dilunjurkan tadi sebanyak 7 kali
Kemudian amalkan mandi seawal pagi( sebelum Suboh ) berjalanlah ke Masjid berjamaah.Membaca A l qur’an,amalkan Puasa sunat isnin dan khamis,InsyaAllah kita akan sihat zohir dan batin…untuk meneruskan perjuangan Rasulullah SAW.

No comments: